Vinerea Mare are cea mai puternică semnificație dintre toate zilele din Săptămâna Patimilor pentru că reprezintă momentul în care a avut loc răstignirea lui Iisus pe cruce și moartea lui pentru salvarea oamenilor de păcate. Așadar, precum întreaga perioadă de Paște, și această zi este marcată de obiceiuri și tradiții. Află, în articol, ce trebuie să faci sau să nu faci în data de 3 mai 2024.
În Vinerea Mare, în biserici, are loc denia Prohodului Domnului. Se ține slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia, în timpul căreia se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii pentru închinare. I se mai spune și Vinerea Seacă, fiind o zi de mare doliu a creștinătății. De asemenea, unii oameni aleg să țină post negru. Pe tot parcursul zilei, nu mănâncă și nu bea nimic.
Citește și: PRODUSELE DE POST DE CARE TREBUIE SĂ NE FERIM. AVERTISMENTUL NUTRIȚIONIȘTILOR: ”AU POTENȚIAL CANCERIGEN”
Această dată face parte din cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite Triduum Sacrum, care includ Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. Credincioșii merg la biserică pentru a fi părtași la scoaterea epitafului, el simbolizând trupul lui Iisus Hristos. Mai exact, este vorba despre momentul în care Fiul lui Dumnezeu a fost coborât de pe Cruce și pregătit pentru înmormântare.
În Vinerea Mare, credincioșii respectă câteva obiceiuri importante. Tradiția spune că, de dimineață, casa trebuie afumată cu tămâie, iar locuitorii ei să o înconjoare de trei ori. De asemenea, oamenii se scufunde în apă rece de trei ori, pentru a fi sănătoși tot anul. În Moldova, mersul la frizer în această zi te ferește de boli.
În unele zone, credincioșii afumă cu tămâie pomii pentru a fi feriți de animale sălbatice, boli sau dăunători. De asemenea, în această zi, oamenii își dau seama cum va fi recolta. Dacă plouă, va fi un an roditor. Iar dacă nu sunt precipitații, înseamnă că urmează un an secetos.
O altă tradiție respectată în unele localități din România spune că nu este bine să te speli în Vinerea Mare. Totodată, se spune că cei care țin post negru vor fi sănătoși tot anul. De asemenea, acesta este bun pentru vindecarea bolilor de piele.
Dincolo de obiceiurile pe care creștinii le respectă, în această zi cu semnificație importantă există câteva lucruri pe care nu este bine să le faci. Potrivit tradiției, în Vinerea Mare nu se coace nimic, nici pâine, nici cozonaci. Se spune că, dacă gospodinele fac acest lucru, vor arde mâinile Maicii Domnului.
De asemenea, oamenii nu mănâncă pentru că Iisus Hristos a fost bătut cu ele. Totodată, nu este bine să folosești oțet pentru că buzele Mântuitorului au fost umezite cu el. O altă tradiție spune că nu este bine să sacrifici animale în această zi.
În Vinerea Mare, credincioșii nu trebuie să mai facă pregătiri. Acestea trebuie să fie puse la punct și terminate în Joia Mare. Așadar, agricultorii nu trebuie să lucreze sau să semene nimic pe câmp pentru că nu vor avea roade. La rândul lor, gospodinele nu au voie să coasă sau să facă mâncare și curățenie.